Összesen 410 megawatt szélerőmű kapacitás létesítésére írt ki kétfordulós pályázatot a Magyar Energia Hivatal - olvasható az erről szóló pénteken közzétett hirdetményben.

Újabb lehetőségek a szélerőművekben! 410 megawatt kapacitás a tét!

Összesen 410 megawatt szélerőmű kapacitás létesítésére írt ki kétfordulós pályázatot a Magyar Energia Hivatal – olvasható az erről szóló pénteken közzétett hirdetményben.

A 410 megawattból 280 megawattnyi az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az Émász Hálózati Kft. területén épülhet, a fennmaradó rész pedig az ország többi részén: az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., a Démász Hálózati Elosztó Kft., az Elmű Hálózati Kft. és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén.
Az energiahivatal 2006-ban 330 megawattra korlátozta a szélenergia kapacitásokat, és ebből – a korábbi információk szerint – 175 megawatt épült meg. Az engedélyezett projektek készültségi foka alapján az év végéig várhatóan ez 190 megawattra bővül.
Pályázni 50 megawattot el nem érő szélerőmű kapacitásra lehet. A pályázatok beadási időpontja 2010. március 1. A beadását megelőzőn a hivatal két alkalommal tart konzultációt: 2009 szeptember 14-én és 2010. január 28-án.
A pályázaton nem vehet részt az, akinek díjhátraléka van a Magyar Energia Hivatalnál, vagy bármilyen lejárt köztartozása van. Az sem pályázhat, aki öt éven belül közbeszerzési eljárás alapján vállalt szerződését megszegte, és az sem, akinek bármilyen engedélyét a hivatal az elmúlt tíz évben visszavonta.
A pályázónak be kell mutatnia az igényelt kapacitás pénzügyi forrását, ami megawattonként 60 ezer euró. Nem kell pénzügyi forrás a 0,5 megawatt alatti igényhez, míg 49 és 50 megawatt között hárommillió eurót kell felmutatni.
Az első fordulóban az alkalmasságot vizsgálják, a második, értékelési szakaszban pedig három mutató: a kilowattóránként megajánlott kötelező átvételi ár, az időtartam és a megtermelt áram mennyisége alapján döntenek.
A kapacitások létesítésének jogát ezután sem lehet átruházni, de azt a hivatal nem tudja megakadályozni, hogy a létesítési joggal rendelkező vállalkozást értékesítsék.
Az újonnan meghirdetett 410 megawatt megújulóenergia-termelő, ha megépül, a klímaváltozás hatásának enyhülését eredményezheti, de az átlagos termelői árnál magasabb kötelező átvételi ár miatt nem járul hozzá az áram végfelhasználói árának mérséklődéséhez.

Ajánlott tartalom

Idén is meghirdette pályázatát ökotudatos pedagógusoknak a Ficsak

Idén is meghirdette ökotudatos pedagógusoknak szóló környezetvédelmi pályázatát a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a Zöld Követ Egyesület szakmai támogatásával.