Valószínűleg nem épül hőerőmű Tőketerebesen

A helyi fórumok után a kassai megyei építési hivatal is elutasította a Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság (CES) tervét, így nagyon valószínű, hogy nem épül meg a kelet-szlovákiai Tőketerebesre tervezett új hőerőmű.

“A tőketerebesi hőerőmű építését elutasítottuk. Ezt a döntést a törvény szellemében hoztuk – figyelembe véve az érintett állami szervek, önkormányzatok, különböző szervezetek és a polgárok elutasító véleményét” – közölte a SITA hírügynökséggel Martin Petrusko, a kassai építési hivatal vezetője.
A CES képviselője az MTI telefonos megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
“Bár a CES-nek még van lehetősége valamiféle formai kifogásokra, de ezzel a döntéssel gyakorlatilag vége az ügynek, s eldőlt, hogy Tőketerebesen nem lesz hőerőmű” – tájékoztatta az MTI tudósítóját egy magát megnevezni nem kívánó, de az ügyet jól ismerő személyiség.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint a mintegy 22 ezer lakosú Tőketerebesen a tiltakozó nyiltatkozatokat több mint tízezer ember írta alá.
A Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság Tőketerebes mellett egy 885 megawatt teljesítményű széntüzelésű erőművet szeretett volna felépíteni. A beruházás tervezett értéke 1,3 milliárd euró volt.
A terv tiltakozási hullámot indított el Szlovákiában és Magyarországon is. Az eredetileg kiszemelt helyszín ugyanis alig egy kilométerre volt a város központjától, lakott terület tőszomszédságában.

Az erőműépítést Magyarországon számos hegyaljai, hegyközi és alsó-bodrogközi település ellenzi. Attól tartanak ugyanis, hogy az uralkodó szélirány miatt a tágabb észak-magyarországi régiót s azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezné az ipari létesítmény. Határozottan ellenzi az ötletet a tokaji bort termelő szlovákiai gazdák, vállalkozók társulása is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.