VM: további egymilliárd forintot kapnak a szőlő- és bortermelők

Újabb forrásokat csoportosít át a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és -átállításának szabályozásáról szóló rendeletmódosítást. A VM célja a módosítással, hogy minden, a szőlő- és bortermelőknek felszabadítható forrást, a szőlőültetvények megújítására lehessen fordítani. Így a minisztérium a jogszabály-módosítással lehetővé teszi, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a keretkimerülés miatt elutasított egyéni terveket is elfogadhassa. Azoknak a gazdálkodóknak, akiket keretkimerülés miatt tavaly elutasítottak, 2012. április 20-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy továbbra is fenntartják ültetvény-korszerűsítési szándékukat. Újabb egyéni terv befogadására nincs lehetőség.

Az idei eredetileg tervezett 6 milliárd forint kevés volt arra, hogy minden támogatási igényt jóváhagyjon az MVH. Még mintegy 700 kérelmező várja, hogy megújíthassa szőlőültetvényeit a következő években. Az új rendelet lehetővé teszi, hogy mintegy 1 milliárd forintot a nemzeti borítékban átcsoportosítsanak erre a célra. Az MVH először a fiatal gazdálkodók egyéni terveit hagyja jóvá, ezután az eredetileg benyújtott egyéni tervek beérkezési sorrendje alapján dönt. Ez évre 22,5 millió euró (6 milliárd forint) 2013-ban pedig 22 millió euró (mintegy 5,5 milliárd forint) áll rendelkezésre a jóváhagyott egyéni tervekben foglalt intézkedések megvalósítására. A szőlő- és bortermelők így idén és jövőre a pótlólagos forrással együtt mintegy 13 milliárd forintos forráshoz jutnak ültetvényeik átalakítására.
A VM emlékeztet rá: az Európai Unió 2015-től el akarja törölni a szőlőtelepítési szabályozást. Ez a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért Magyarország nem támogatja a szőlőtelepítés liberalizációját.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.