Zöld Beruházási Rendszer – indul nyáron!

Egy friss kormánydöntés értelmében a Zöld Beruházási Rendszer keretében hirdetnek meg lakossági és intézményi energiatakarékossági és megújuló energia pályázatokat a nyár folyamán.

Az új, Klímabarát Otthon és Klímabarát Intézmény beruházások közös és legfontosabb vonása, hogy jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentést kell felmutatniuk. A pályázatok értékelése során e klímavédelmi cél megvalósulását műszaki számításon alapuló szén-dioxid emisszió-csökkentési monitorozás és auditálás biztosítja. A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentés várható és vállalt mértékét, valamint annak igazolási módját. A támogatások felhasználását a pályázatot lebonyolító szervezet teljes körű eredményességi, hatékonysági és célszerűségi elemzéssel zárja.

Fontos megemlíteni a pályázok körét:

1. Lehetőség panelben élők számára:

KLÍMABARÁT OTTHON – a ZBR Panel Alprogramja a tervek szerint olyan, iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújítását támogatja, amelyek eredményeként szén-dioxid egyenértékre átszámított kibocsátás-csökkentés keletkezik. Az új Klímabarát Otthon panel pályázata – korábbi Panel Programhoz képest – speciális feltételt, szigorú klímavédelmi követelményt állító szén-dioxid kibocsátás megtakarítást ír elő.

A ZBR keretében a Klímabarát Otthon panel pályázatának célja a lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

– nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje,
– homlokzatok és födémek hőszigetelése,
– épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés),
– épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk),
– nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők),
– indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (lodzsák beüvegezése).

2. Egyéb lakóépületek:

KLÍMABARÁT OTTHON – a ZBR Energiatakarékossági Alprogramja a tervek szerint a meglévő lakóépületek komplex energiahatékonysági felújítását megvalósító beruházásokat támogatja. Az ún. KlímaBÓNUSZ elemnek köszönhetően a részleges energiahatékonysági intézkedések (felújítások) csak akkor támogathatóak, ha az épület elér egy meghatározott energiahatékonysági szintet, azaz magasabb (C, B, A, A+ vagy A++) energetikai besorolást.

A ZBR keretében a Klímabarát Otthon energiatakarékossági pályázatából a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

– épület utólagos hőszigetelése,
– fűtés és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítése,
– épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
– nyílászárók cseréje és/vagy nyílászárók utólagos hőszigetelése,
– nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)
– indirekt szoláris nyereséget hasznosító rendszerek (napterek, passzív szoláris rendszerek)
– hővisszanyerős szellőzés (illetve ehhez kapcsolható talajhőcserélős levegő- előmelegítő rendszer).

A végrehajtásról szóló beszámoló kötelező eleme lesz a megvalósult felújításról készített környezet-energetikai számításokat tartalmazó adatlap. Ha a klímavédelmi feltételek nem teljesülnek, a támogatás megvonható.

3. Intézmények részére

3) KLÍMABARÁT INTÉZMÉNY – a ZBR Közintézményi Energiatakarékossági és Megújuló Energia Alprogramja

A Klímabarát Intézmény támogatás célja a hazai középületek energia-megtakarítást eredményező felújítása, valamint megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése. A tervek szerint olyan középület felújítására lehet majd pályázni, amelynek energiatanúsítványa C kategóriánál rosszabb minősítésű. Olyan önkormányzatok, költségvetési és társadalmi szervezetek, alapítványok és közhasznú társaságok pályázhatnak, amelyek a felújítandó épületekben közszolgáltatási feladatot látnak el. Pályázhatnak továbbá középiskolák, képzőintézetek és felsőoktatási intézmények.

A ZBR keretében majd a Klímabarát Intézmény pályázaton a következő klímavédelmi és energiahatékonysági célok támogathatóak:

– Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje
– Homlokzatok és födémek hőszigetelése
– Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, felújítása (fűtés, használati melegvíz, szellőzés, hővisszanyerős szellőzés, épületfelügyelet)
– Épületek beépített világításának korszerűsítése (csere, szabályozás javítása)
– Épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk)
– Nyári hővédelem (árnyékolók, árnyékvetők)

Ezen pályázatokban is érvényesül a KlímaBÓNUSZ: az energiahatékonyabb felújítások nagyobb támogatásra jogosultak. Az egyes rész-felújításokon túl KlímaBÓNUSZ támogatás akkor vehető igénybe, ha komplex felújítás történik és az épület egésze elér egy bizonyos energiahatékonysági szintet. A pályázat benyújtásakor az épületenergetikai szakértő által végzett energetikai számítás és energiahatékonysági kategóriába sorolás mellett tételesen be kell mutatni a klímavédelmi célkitűzés teljesítését is, azaz a szén-dioxid kibocsátás-csökkentésre vonatkozó, műszakilag megalapozott számítással.

Ha biztosan értesülni kíván a fejleményekről, javasoljuk, hogy iratkozzon fel altenergia.hu hírlvelére.

Ajánlott tartalom

Újabb METÁR-tendert hirdettek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ismét meghirdette a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.