Zöldül az IKEA

A világ legnagyobb bútorgyártója bejelentette, hogy megvásárolt egy 12,3 MW-os skót szélfarmot. A Bloomberg beszámolója szerint az IKEA ezen túl azt is tervezi, hogy az Egyesült Királyságban 10 áruházánál összesen 39 ezer napelemet telepít. A társaság hosszú távon teljes egészében megújuló forráson szeretné fedezni energiaszükségletét, ezért további zöld beruházásokat tervez

Az Ikea Skóciában vásárolt szélparkot magának, a Vestas turbinákból álló 12,3 MW teljesítményű farm eladója a svájci központú Good Energies Capital volt. A vételárat nem hozták nyilvánosságra a felek. A svéd bútoróriás fenntarthatósági vezetője, Steve Howard a tranzakció kapcsán úgy fogalmazott, hogy a szélpark önmagában képes az Ikea teljes brit áramfogyasztásának 30%-át fedezni. A társaság ezen felül további lépéseket tesz annak irányába, hogy teljes mértékben megújuló forrásokon elégíthesse ki energiaigényét, így az Egyesült Királyságban 39 ezer napelemet fognak telepíteni 10 áruházuknál, összesen 2,1 MW-kapacitással. Ebben a 4 millió fontos projektben a beszállító a kínai GS Solar Fujian társaság lesz, és a tervek szerint a berendezések az egyes áruházak áramigényének átlagosan 5%-át fogják biztosítani.

 

A Ikeának nem ez volt az első szélenergetikai beruházása, a társaság a mostani bejelentés előtt már rendelkezett szélfarmokkal Dániában, Franciaországban és Németországban is. A skót tranzakcióval a társaság tulajdonában álló szélerőművek száma elérte 67-et, 127 MW-os összteljesítménnyel. Steve Howard hangsúlyozta, hogy a skót park megvásárlása csak az első ilyen irányú lépés volt a térségben, ami egyben üzenet is a projektfejlesztők számára, hogy az Ikea keresi az új megújuló energetikai beruházásokat. Howard beszélt arról is, hogy az Ikea hosszú távú célja, hogy az általa felhasznált energiát teljes egészében megújuló forráson termelje meg. A mostanihoz hasonló beruházások segítik a társaságot a jelentős energiaár-mozgásoknak való kitettség tekintetében, ami a társaságnak egyébként éves szinten 1,2-1,5 milliárd euró költséget jelent. Az Ikea már most is az általa felhasznált áram felét megújuló energiaforrásokból nyeri (beleértve ebbe a vásárolt zöldáramot is), és ez az arány 2015-re a várakozások szerint 70-80%-ra nőhet. Magyarországon az Ikea eddig a budaörsi áruháza mellett épített ki 115 négyzetméternyi napkollektort, amely főként az áruház melegvízellátásnál segédkezik. A budapesti áruház esetében is vannak tervek hasonló zöld megoldások alkalmazására.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.