Sokszor vagyunk úgy, hogy egy általunk érdekelt (zöld) témában igyekszünk mélyebbre ásni: tájékozódunk barátainktól, könyvesboltban, interneten az információkért. De mi a helyzet akkor, ha ezeket a dolgokat a gyakorlatban is látni akarjuk?

A Greenexpo kiállításon jártunk

Sokszor vagyunk úgy, hogy egy általunk érdekelt (zöld) témában igyekszünk mélyebbre ásni: tájékozódunk barátainktól, könyvesboltban, interneten az információkért. De mi a helyzet akkor, ha ezeket a dolgokat a gyakorlatban is látni akarjuk?

Hiszen más megfogni, látni a saját szemünkkel a kor legújabb fejlesztéseit, irányvonalait, mint hallani a róla keringő történeteket, amiknek egy része konkrét tényekre alapul, egy része pedig csak városi legenda. Nehéz egymástól szétválasztani a kettőt. Szakemberek véleményére lennénk kíváncsiak, akik többféle témában, technológiában egy időben tudnak tájékoztatni és egymástól lehetőleg nem tíz-, vagy száz kilométerre vannak egymástól. Egy hibrid autóról nem feltétlen csak statisztikai adatokat szeretnék látni, hanem beleülni. Ilyenkor a helyzet viszont bonyolódik, hiszen alig van erre olyan lehetőség, ahol ne érezném áldozatnak magamat, mikor jön felém az autószalon kereskedője és már első percben leszkennelte a pénztárcámat arc alapján. Nem mintha nem akarnék vásárolni, de nem feltétlenül azonnal. A legjobb megoldások egyike egy szakmai kiállítás lehet és a Greenexpo ezt az űrt szeretné betölteni.

A Papp László arénába lépve először egy gyors kört tettünk és elsőre csalódtunk kicsit. Az még rendben van, hogy a zöldtechnológiai rendezvény egy kertészeti kiállítással, valamint egy külön belépővel látogatható nemzetközi orchidea bemutatóval tették egybe, a százalékos megosztás viszont nem nekünk kedvezett, ránézésre a teljes alapterület mindössze 20-25%-a volt a Greenexpo részleg sajátja. Így miután kertészeti eszközök és szobanövények vásárán végre túljutottunk, a bejárattól legtávolabb levő technológiai részhez értünk.

Elmű stand

Az érdemi tartalom alapján viszont nem lehetett okunk panaszra. Aki építkezés előtt, vagy autóvásárlás előtt áll, aki már meglévő otthonát szeretné környezettudatosabbá tenni, csinosítgatni, vagy akár háztartási eszközeit akarja jobbra cserélni, az a megfelelő helyen járt.

Minden pavilon értékes információkat szolgáltatott, nem is mernék konkrétan kiemelni egyet sem félvén, hogy valakit kihagyok. Ugyanakkor megjegyezném, hogy akár a hőszivattyú, akár a solar rendszerek, vagy egyéb építéstechnikai fejlesztésekről érdeklődtünk, mindenhol készséges és felkészült személyzet várt minket.

lexus rx400h

Hibrid és CNG meghajtású autók is megtekinthetőek voltak, ami külön csemegét jelentett számunkra. Több környezetvédő civilszervezet is képviseltette magát, akik az energia- és ezáltal a pénztárcakímélő módszerekre hívták fel a figyelmet, több hasznos ötletet is felvonultatva. Végül, de nem utolsósorban kiemelném a rendezvény családbarát hozzáállását, ugyanis több kiállító gondolt a kisgyerekekre is, akik nemcsak lekötötték magukat a játszóházakban, ráadásul környezetvédelmi ismeretekben is részesültek.

Nagyon jó kezdeményezés a Greenexpo, sok hasznos információval gazdagodtunk és olyan kreatív, ötletes érdekességeket is megismertünk, amikről nem is tudtunk, hogy létezik nálunk ilyen. Reméljük legközelebb önállóan is megállja a helyét nagyobb teret kapva, ahol akár több konkurens kiállítót is találhatunk azonos témán belül, ami további minőségi javulást hozhat a pavilonok közötti versenyben, mind látvány, mind információ terén. Mi ott leszünk!

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.