Autonóm ház bemutatója a Millenárison

Egy energetikai szempontból önellátó, megújuló energiákkal működtetett, környezetbarát anyagokból épült épületet, úgynevezett autonóm házat is megtekinthetnek a látogatók a Zöldpont – élhető város a Millenárison című kiállításon, amely csütörtökön nyílt meg Budapesten.

A Csodák Palotája épületében Ertsey Attila építész mutatta be  a valós méretben felépített lakóépületet, amely nem igényel közműcsatlakozásokat, vagyis autonóm. Emellett passzív is, vagyis annyira jól hőszigetelt, hogy csak a leghidegebb téli napokon igényel fűtést. Az épület csupa olyan anyagot, és gépészeti berendezéseket tartalmaz, amelyek már most megvásárolhatók.

A villamos energiát egy 2 kilowattos szélkerék és néhány napelem biztosítja, Ertsey Attila tájékoztatása szerint ez a beruházás 8 év alatt megtérül. A ház villanyfogyasztása kicsi, a lámpákban led-diódás fényforrások világítanak, a meleg vizet napkollektor állítja elő. A szennyvízkibocsátás mérsékelt, a mosáshoz például megtisztított esővíz használható, a fűtés pedig pelletkazánnal vagy hőszivattyúval történhet.

csoda egy ház


A december végéig nyitva tartó kiállításon 34 cég mutatja be termékeit. A bemutatót a Szelíd Technológia alapítvány rendezte, és a Kör Építész Stúdió tervezte.

További információk:

http://www.autonomhaz.eu/

A teljes tanulmány itt letölthető!

Ajánlott tartalom

Egyszerű és olcsó módon teszik hatékonyabbá a napelemeket

Van olyan ország, amely minden nyáron energiakrízissel néz szembe, ezen segíthet a napelemek megfelelő dőlésszöge.