Elszántan készül a dán rendőrség a klímacsúcsra

A dán rendőrség tömeges őrizetbe vételekre számít a december 7-én kezdődő ENSZ klímacsúcs idején, és igyekszik mennél több átmeneti fogdát kialakítani – közölte egy illetékes szerdán.

A rendkívüli intézkedések keretében – amennyiben a cellák megtelnének – az egyik börtön sportcsarnokát is előkészítik a randalírozóknak, akiknek egy részét esetleg a fegyintézetek műhelyeiben helyeznék el. A különben egyszemélyes zárkák lakói is ideiglenes társat kapnak: a nyolc négyzetméteren két személynek kell majd osztoznia.
A dán kormány hónapok óta alakítja stratégiáját a 11 napos konferenciára. Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter “csirkefogócsomag”-ként nyújtotta be a parlamentnek a rendbontókra kiszabható büntetések szigorítását célzó javaslatait. A törvényhozás elfogadta a miniszter kezdeményezését.
Így például a kétszeresére növelték a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek eddig maximum nyolc órára korlátozott őrizetét. A rendőrségi utasítások megsértőit fenyegető eddigi pénzbírság ezentúl rögvest negyven napi elzárásra súlyosbodik. Szigorítani fogják a német határ – Dánia egyetlen szárazföldi határa – ellenőrzését is, távol tartandó a “potenciális bajkeverőket”.
December 12-én Koppenhágában nagyszabású utcai felvonulásra készülnek a klímacsúcs ellenfelei, és ismertté vált, hogy több csoport másnap megkísérli lezárni a főváros kikötőnegyedébe vezető utakat. December 16-án pedig radikális tüntetők a konferenciának helyt adó Bella Központ elé akarnak vonulni.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.