Hátszél a biomasszának

Első évének végéhez ért a közép-európai térség fenntartható biomassza-hasznosítását ösztönző projekt, a Coach BioEnergy, melynek az Energia Klub is résztvevője. Készül az online-tudásközpont és hamarosan megkezdi működését a tanácsadó hálózat is.

A közép-európai térség kitűnő lehetőségekkel rendelkezik a biomassza-hasznosítás terén, sőt a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő európai biomassza-potenciál több mint egy harmada a projektben részt vevő országokban (Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon) található. Az Európai Bizottság Közép-Európa Programja által támogatott Coach BioEnergy projekt célja, hogy felmérje, értékelje, közérthető formában közzétegye, majd népszerűsítse a biomassza-hasznosítás fenntartható módjait.

A biomassza már most is komoly szerepet tölt be több közép-európai ország megújulóenergia-termelésében, a jövőben azonban a fenntarthatóság kulcsfontosságú követelménnyé válik. A potenciál-becslések szerint ezek az országok 2020-ig együttesen megnégyszerezhetik biomassza-felhasználásukat, anélkül, hogy ezzel kárt tennének a környezetükben. Ezért is van szükség a környezetet legkevésbé szennyező biomassza-termesztési technológiákra, hatékony energia-átalakító folyamatokra, ésszerű logisztikára és a biomassza-hasznosítással együtt járó társadalmi hasznok maximalizálására. Így a biomassza-hasznosítás az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos eszköze lehet.

A projektben elismert egyetemek és kutatóintézetek, köztük a Zvoleni Egyetem Szlovákiából, vagy a Német Biomassza-kutatóközpont (DBFZ), valamint helyi tanácsadó irodák fejlesztik ki azt a kiterjedt tudásbázist és tanácsadó-hálózatot, amely összegzi és továbbítja a biomassza-hasznosítás gazdasági, környezeti és társadalmi hatásaira vonatkozó legfrissebb tudományos ismereteket. A tanácsadó irodák ezt a naprakész tudásanyagot használják fel mindennapi tevékenységük során és juttatják el a gazdákhoz, a biomassza-termelésben vagy felhasználásban gondolkodó személyekhez.

A Coach BioEnergy projekt első évében a projektpartnerek kialakították a virtuális tudáshálózat – az online alapú adat- és információtár – szerkezetét, meghatározták ennek feltöltéséhez felhasznált szakirodalom kiválasztásának kritériumait, valamint lefektették a tanácsadói szolgálat elindulását követő információs, kommunikációs folyamatokat. A következő hónapok során a virtuális tudáshálózat megtelik a biomassza-hasznosítás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásairól, a legfontosabb technológiákról szóló hasznos információval, valamint elindul a tanácsadó szolgáltatás.

A nemzetközi projektben az Energia Klub a kommunikációs feladatokat látja el.

Ajánlott tartalom

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet-európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a szlovén agrárminisztérium közös szervezésében 2021. szeptember 27-én megrendezett nemzetközi online BIOEAST Forsight konferencia - közölte a tárca az MTI-vel hétfőn.