Panasonic környezetbarát álomháza

Környezetbarát álomház épült fel Japánban a Tokiói-öböl partján: a napelemes tetőborítású, intelligens hűtőszekrénnyel, mindenre és mindenkire figyelő érzékelőkkel felszerelt otthon a szén-dioxid-kibocsátástól mentes háztartások prototípusát testesíti meg.

Áramellátását a tetőre szerelt napelemtáblák és a hátsó udvaron üzemelő fűtőanyagcellák biztosítják, az energia tartalékolásáért pedig a lítiumion-akkumulátorok felelnek. Forró vizet szállító csövek helyettesítik a padlófűtést, a tökéletes szigetelésnek köszönhetően pedig szinte egyetlen csepp energia sem szivárog el. Mégsem ezek teszik olyan egyedülállóvá a Panasonic álomházát, hanem azok a berendezések, amelyek nem csak a lakók életét könnyítik meg, hanem a hatékony energiatakarékosságért is felelnek.

“Érzékelő berendezések követik nyomon a lakókat, ahogy egyik szobából átmennek a másikba, és biztosítják számukra a megfelelő hőmérsékletet – mondta el a bemutató sajtótájékoztatón Fumio Ohtsubo, a Panasonic csoport elnöke. – Ha valaki belép a konyhába, akkor az ottani lámpák automatikusan felgyúlnak. Ezzel párhuzamosan a nappali megvilágítása, a légkondicionáló és a televízió kikapcsol. A házban továbbá energiatakarékos mosógép és a lakók egyéni szokásaihoz igazodó hűtő is működik, amely automatikusan pihenő módra kapcsol, ha nem használják”.

Többek között az ilyen fejlesztéseinek köszönhetően lett a Panasonic az ország legkörnyezetbarátabb gyártója, maga mögé utasítva a Sharpot, a számítógépeket gyártó NEC-t és a Mitsubishi Electricet. Ez is azt mutatja, hogy a japán nagyvállalatok ma már egyre inkább a környezetbarát és energiatakarékos technológiák mellett teszik le a voksukat, így próbálnak kilábalni a gazdasági válság nehézségeiből.

Ajánlott tartalom

Házakat 3 dimenziós nyomtatóval készítenek a kaliforniai sivatagban

A kaliforniai Coachella völgy sivatagos vidéke ad majd otthont az Egyesült Államok első, kizárólag háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.

Egy hozzászólás

  1. Dezso_Laszlo

    Több, mint 6 éve jelent meg ez a cikk és a kutya sem szólt hozzá. Vau!

    Kérdésem: mit csinál a Panasonic a fűtőanyagcellában? Metanolt bont el, bizonyára. Na de ***** MI LESZ A KÉPZŐDŐ SZÉNDIOXIDDAL??? *****