Kiszámolták, ennyit lehet spórolni jelenleg napelem-telepítéssel!

A Napenergia Plusz Program komoly segítséget jelent a napelemes beruházók számára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Noha korábban dinamikusan növekedett a piac, a kormánydöntések következtében ma már alig akad olyan, aki önerőből akar napelemet telepíteni a házára – írja a G7. A mostani elszámolási rendszer és piaci viszonyok tükrében egyedül az év elején indult Napenergia Plusz Program (NPP) lehetősége maradt meg, mint racionális döntés, ma ez adja a megrendelések legalább 90 százalékát. A G7 annak járt utána, hogy egy tipikus NPP-s beruházás miként változtatja meg egy háztartás kiadásait. A programban az állam vissza nem térítendő támogatásként állja a napelemes rendszer összes költségének 66 százalékát, a maradék 34 százalékot kell önerőből biztosítani, a kiépített rendszer teljesítménye maximum 5 kilowatt, a hozzá kötelezően telepítendő akkumulátor kapacitása 10 kilowattóra lehet.
A cégek ennek megfelelően most a maximumra kínálnak csomagot, a telepítési díjak pedig 4-6 millió forint között mozognak, tehát a beruházónak 1,3-2 millió önerőre van szüksége. Egy 5 kilowattos kapacitású napelemrendszer jó esetben évi 6000 kilowattóra áramot fog termelni, a rezsicsökkentés szabályai alapján pedig tudjuk, hogy a hivatalos átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra. Egy tipikus NPP-projekt tehát az átlagfogyasztás több mint kétszeresére lő, a megtermelt energia jelentős részét ráadásul a háztartás kénytelen lesz 5 forintért eladni, helyette bizonyos pedig mennyiséget megvásárolni 37 forintért.

A G7 példaként egy fiktív, 10 kilowattórás napi átlagfogyasztású családi házat vett alapul. Bár ez viszonylag magas fogyasztás, NPP-ben gondolkodva ennél alacsonyabb értéknél lehet nem is éri meg a beruházás. A lap ezután kilistázta, hogy egy 5 kilowattórás napelemes rendszer 2023 napjain mennyi áramot termelt. Azt feltételezték, hogy a háztartás októbertől márciusig az évi 3650 kilowattóra 60 százalékát, áprilistól szeptemberig pedig a 40 százalékát fogyasztja el. A kalkulációban az egyes hónapokon belül minden nap ugyanakkora fogyasztás és termelés szerepel, 2 kilowattórát pedig közvetlenül használt fel a háztartás. A közvetlenül fel nem használt áram először a 10 kilowattórás akkumulátorba kerül, ha van benne szabad kapacitás. Ha megtelik, a felesleget betáplálják a hálózatba, amiért kilowattóránként 5 forint jár. Fogyasztásnál hasonló módon először az akkumulátort használják, ezt követően 36,9 forintért vásárolják az áramot.

Mennyi az annyi?

Mindent összesítve az év során az otthon 2802 kilowattóra áramot ad el, viszont 777-et vesz, jelenlegi árakon ez nettó 14 670 forint villanyszámlát jelent. Hartvig Áron, a Cambridge Economics szakértője magyarországi adatok alapján elérhető, átlagos profillal is elvégezte a számolást, és nagyon hasonló eredményeket kapott: 2807 a betáplált és 702 kilowattóra a vásárolt áram mennyisége. A szakértő elemzése szerint akkumulátor nélkül ugyanakkor már 4541 kilowattóra áramot kellene eladnia a háztartásnak, és 2261 kilowattórát kellene megvásárolnia, vagyis 60 726 forint lenne az éves villanyszámla.

Az NPP egyébként leegyszerűsítve úgy is felfogható, hogy ha valaki telepít önerőből napelemet, ingyen kap mellé akkumulátort. Ha így nézzük, az energiatároló az éves villanyszámlát durván 60 ezer forintról 15 ezerre mérsékli, ez azonban csak az akkumulátor élettartamáig igaz. Amennyiben a háztartásnak egyáltalán nem lesz napeleme, évi 3650 kilowattóra áram mellett 172 ezer forint lesz a rezsi. Az NPP-ve támogatott rendszer tehát 1,3-2 millió forintos beruházás után durván évi 157 ezer forinttal, vagyis havi nagyjából 13 ezerrel csökkenti a villanyszámlát az energiatároló élettartamáig.

Ha az otthon tulajdonosai rendelkeznek az önerő 2 millió forintjával, de azt napelem helyett állampapírba teszik, pénzügyileg nagyjából ugyanúgy járnak – a napelem jelenleg nem hoz többlet pénzügyi előnyt. Ha viszont a 2 millió forintot hitelből kell biztosítani, a futamidő pedig nyolc év, a hitel futamidejéig költségnövekedéssel kell tervezni, és csak utána lehet érdemi csökkenéssel számolni, de azzal is csak az akkumulátor élettartamáig. A fentiek alapján a G7 arra jut, hogy pénzügyi-racionális szempontból az NPP nem igazán vonzó ajánlat. Inkább szól mellette, hogy legalább részben függetlenedni lehet az energiaáraktól és a rezsicsökkentés szabályainak módosulásától.

Az év eleje óta megnyitott programra egyébként eddig 15 ezren jelentkeztek. Amennyiben a szakértők kéréseihez igazodva közelítenék az áram eladási és vételi árát, 5 forintról például 10 forintra növelnék előbbit, az ismét sokkal vonzóbbá tenné a napelemes beruházásokat.

Ajánlott tartalom

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be az új miniszterelnök

Észak-Macedónia legnagyobb szélerőműparkjának építését jelentette be Hrisztijan Mickoszki miniszterelnök kedden, közölve, hogy az építkezés 2026-ban kezdődhet meg.