Megújuló energiára áll át egy vecsési hotel

Miután a vecsési Sarokház hotel új szárnyában napkollektor és hőszivattyú alkalmazásával sikerült leszorítani a melegvíz-készítés, fűtés és légkondicionálás költségeit, a tulajdonos az egész épületet átállítja megújuló energiára.

Gubacsi Mihály, a szálloda tulajdonosa elmondta, hogy a 48 szobás szállóhoz másfél éve építettek egy 14 szobás új egységet, amelyet energiatakarékos rendszerrel láttak el. A 20 millió forintos beruházás keretében a tetőre napkollektorokat telepítettek, ezek melegítik fel a vendégek részére szolgáltatott fürdővizet. A fűtést, nyári légkondicionálást pedig hőszivattyúk biztosítják. A kertbe ásott kutak talajvizének hőjét “fogják be”, egy közvetítő folyadékkal töltött zárt rendszeren belül keringetik, és így biztosítják a szobákban a meleget, illetve most a nyári kánikulában a kívánt hőmérsékletet – tette hozzá.

A régi szállodarész gázfogyasztása – az eddigi áron számolva – másfél éven át havi 600-800 ezer forintba került, amíg az alternatív energiaellátással alig 60 ezer forintot tenne ki. Így a számítások szerint a beruházás 4-5 éven belül megtérülhet – hívta fel a figyelmet a szállodatulajdonos. Gubacsi Mihály hozzátette: az alternatív megoldás kiépítése 30 millió forintos beruházással jár.

A hőszivattyút a szállodába telepítő Thermo Kft. igazgatója, Léderer András elmondta, hogy az Alpha-Innotech GmbH hőszivattyúit és hőcserélőit eddig több mint 200 magyarországi családi házba és más épületbe szerelték be.

A hőszivattyú az adott épület körül a földben elhelyezett szondákon át a talaj természetes hőjét gyűjti össze, egy kompresszorban felmelegíti, majd a levegőt áramoltatva fűti a helyiségeket. Nyáron a rendszer fordítva működtethető, a meleg levegőt begyűjtve a föld alá vezetik, amely helyett lehűtött friss levegő áramlik a hálózatba. Nyugat-Európában több tízezer ilyen berendezés működik már, és számuk növekszik, mert az EU is előírja a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazását – utalt rá Léderer András

Ajánlott tartalom

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer Szeged-Rókuson és az Északi városrészben

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Szeged-Rókuson és az Északi városrészben, a beruházás mintegy 3,75 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.