Német újrahasznosítási program a fogászati hulladékmennyiség csökkentésére, valamint jótékonysági szervezetek támogatására

MAINZ, Németország: Egy most bevezetett újrahasznosítási program segítségével a német vásárlók visszaküldhetik az elhasznált fogászati eszközeiket a gyártóknak feldolgozásra. A program kitalálója a Colgate-Palmolive fogászati gyártó, valamint a TerraCycle hulladékgazdálkodási vállalat, céljuk a környezettudatosság elterjesztése. A Colgate-Palmolive cég emellett minden leadott termék után egy bizonyos összeget non-profit szervezetek támogatására ajánl fel.

Az elhasználódott fogkeféket, valamint az üres fogkrémtubusokat ezentúl nem érdemes kidobni, hiszen a TerraCycle vállalat visszaváltja őket. Azon kívül, hogy a leadott termékeket teljes egészében újrahasznosítják és új műanyag-alapú termékek készülnek belőlük, a Colgate minden hulladék után után 0.02 Eurót ajánl fel a leadó által válaszott jótékonysági szervezetnek.

“A Colgate újrahasznosítási program csak egy kis lépés a fogyasztók számára, amely viszont nagy hatást fejthet ki. A fogkefét érdemes évente legalább négy alkalommal cserélni. Így a vásárló mostantól nem csak a saját egészségét biztosíthatja, hanem részese lehet egy jótékonysági és környezetvédelmi  kampánynak is”-magyarázta el a program előnyeit Wolfram Schnelle, a TerraCycle németországi egységének vezérigazgatója.

Az kampányban való részvételhez a fogyasztóknak csak fel kell menniük a TerraCycle weboldalára. Nagyobb munkahelyek, valamint iskolák gyüjthetik közösen is a fogászati hulladék, egy erre rendszeresített dobozban. Ha a doboz megtelik, csak le kell tölteni a honlapról egy ingyenes szállítás biztosító matricát, ezt a doboz oldalára felragasztani, majd elküldeni feladni. Az újrahasznosítás előtt a doboz tartalmát megvizsgálják és meghatározzák a beküldött fogászati termékek számát. A szállítási költséget színtén a Colgate állja.


A felajánlást bármely Németországban megtalálható non-profit szervezet részére meg lehet tenni. Ha a fogyasztó nem nyilatkozik, a támogatást a Colgate fogászati furgon programjára utalják, amely a német Caritas-szal együttműködve ingyenesen fogászati ellátást biztosít a hajléktalanok számára heti két alkalommal. Az önkéntesek emellett heti kétszer fogászati prevenciót is tartanak gyermek és ifjúsági intézményekben.


A TerraCycle és Colgate cégek az USA, Mexikó, Brazília és Törökország területein is tartanak hasonló fogászati újrahasznosító kampányokat, ezekben több mint 240,000 iskola, vállalat és egyéb intézmény vesz részt. E négy országban már több mint két millió elhasznált terméket gyüjtöttek össze, ezek jó része már újrahasznosításra is került. Németországban eddig 74 gyüjtő csoport több mint 1,000 fogászati egység újrahasznosítását kezdte meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.