Rohamléptekkel fejlődik a szélenergia-ipar Kínában

Olyan gyorsan növekszik Kínában a szélerőművek által előállított energiamennyiség, hogy az elektromos hálózat gyakorlatilag képtelen hasznosítani az egészet, így a nagy része veszendőbe megy.

“Az országban termelt szélenergia mennyisége rendkívül gyorsan nő, ám az áramhálózat fejlődése messze elmarad tőle” – mondta Teng Huj (Deng Hui), egy Pekingtől északra fekvő, mintegy 200, 80 méter magas turbinát üzemeltető szélfarm vezérigazgatója.
Néhány év alatt, 2008 végére, az ázsiai országban 12,2 gigawattra nőtt a szélerőművek által előállított
energia mennyisége, s a kormány számításai szerint a rohamléptekkel fejlődő iparág 2020-ra már 30 gigawattnyi szélenergiát is képes lesz kitermelni. A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) adatai szerint a világon ma körülbelül 121 gigawatt szélenergiát állítanak elő, az elsőszámú kitermelők között az Egyesült Államok, Németország, Spanyolország valamint Kína van.
Mivel Kínában az
energiaszolgáltatás mintegy 80 százalékát az olcsó, ám szennyező szénenergia adja, a kormány a megújuló energiaforrások növekvő használatát tűzte ki célul az elkövetkezendő évekre. “Már nem arról van szó, hogy az emberek csak beszélgetnek a szélenergiáról, mint egy lehetséges jövőbeli irányvonalról. Ez már létező út számos kínai vállalat számára” – mondta Jang Aj-lun (Yang Ailun), a kínai Greenpeace éghajlat és energia kampányának vezetője.


kina-wind A 2020-ra tervezett 30 gigawattnyi szél
energia a kormány véleménye szerint az azt követő években elérheti a 100 gigawattot is, mivel az elmúlt négy év mindegyikében mintegy megkétszereződött az előállított energiamennyiség. Ez annak is köszönhető, hogy a vállalatok szinte versengenek azért, hogy teljesíthessék a megújuló energiaforrások fokozott használatára vonatkozó kormányzati előírásokat. A Kína északi részén fekvő Kanszu (Gansu) tartomány hatóságai például júniusban meghirdették a “Három Toroknyi Szélenergia” elnevezésű kezdeményezést, amelynek neve a Jangce folyón működő Három Torok erőműre utal. A kanszui szélenergia-terv, megvalósulása esetén, már majdnem önmagában is fedezné az erőmű 22,5 gigawattos teljesítményét. A környező területek pedig hasonló elképzelésekkel néznek a jövő felé.

Ajánlott tartalom

Mekkora lesz a világ legnagyobb szélturbinája?

A Siemens Gamesa egy dániai helyszínen fogja megépíteni a világ legnagyobb szélturbináját.