Több millió forintos ingyenpénzre pályázhat, aki napelemet telepít

Az Energiaügyi Minisztérium a Napenergia Plusz Program keretösszegét 30 milliárd forinttal növelte, így már több mint 25 ezer háztartás részesülhet támogatásban napelemrendszerek telepítésére.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium a nyáron 30 milliárd forinttal emelte meg a népszerű program keretösszegét. A legújabb támogatói döntésekkel az odaítélt forrásmennyiség felülmúlta az eredetileg 75,8 milliárd forintos keretet. A kormány mostanáig így több mint 19 ezer családtól vállalta át költségeik kétharmadát, összesen mintegy 79 milliárd forint értékben. A Napenergia Plusz Program a keretemelés jóvoltából a korábban kalkulált 15 ezerrel szemben akár több mint 25 ezer háztartás áramszámláit csökkentheti – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése. A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez és telepítéséhez. A fejlesztések fokozzák a háztartások önellátási képességét, mérséklik rezsikiadásaikat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését. A program megerősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai ellátás biztonságát.

Az Energiaügyi Minisztérium és a pályázatkezelő NFFKÜ Zrt. között fennálló támogatási szerződés módosításával immár 105,8 milliárd forintos keretösszeg biztosít fedezetet az újabb támogatói döntésekhez is. A családok eddig átlagosan mintegy 4,1 millió forint állami hozzájárulást igényeltek fejlesztéseikhez. A keretemelés révén a Napenergia Plusz Program tehát több mint 25 ezer modern napelemes rendszer létesítését segítheti.

A legfrissebb adatok szerint közel 275 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel Magyarországon. Számuk tíz év alatt a harmincegyszeresére, beépített teljesítményük pedig harminchétszeresére nőtt. A Napenergia Plusz Program hasznosan szolgálja a további gyarapodást, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is 1 gigawatt feletti mértékben bővüljön hazánkban a napelemes kapacitás.

Ajánlott tartalom

Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.