Érdemes szigeteltetni a házakat, ami már csak azért is fontos, magyar háztartások energia- felhasználásának 50-70 százalékát a fűtés teszi ki. Egy most publikált felmérés szerint 2-4 év alatt térülhet meg a hőszigetelés.

Negyedével csökkenthetjük a fűtésszámlát szigeteléssel

Érdemes szigeteltetni a házakat, ami már csak azért is fontos, magyar háztartások energia- felhasználásának 50-70 százalékát a fűtés teszi ki. Egy most publikált felmérés szerint 2-4 év alatt térülhet meg a hőszigetelés.

Átlagosan 25 százalékos megtérülést is elérhetnek évente az ingatlanjukat innovatív és környezetbarát anyagokkal szigetelők, így a beruházás 2-4 év alatt megtérülhet, három évtizedes távon pedig akár hétszeres hasznot hozhat – közölte egy felmérésre hivatkozva a szigetelőanyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Knauf Insulation kedden az MTI-vel.

A társaság és az Energia Klub közös felmérését ismertető közleményben hangsúlyozzák: a magyar háztartások energia-felhasználásának 50-70 százalékát a fűtés teszi ki, a megkérdezettek mintegy 80 százaléka pedig jellemzően hagyományos technológiával épült – nem, vagy csak részben szigetelt – ingatlanban lakik. Kiemelik: az új, téglaépítésű lakások 72 százaléka, a felújított téglaépítésű lakások 68 százaléka, a panellakások 57 százaléka, az új építésű családi- és ikerházak 53 százaléka, a felújított családi- és ikerházaknak pedig 52 százaléka nem szigetelt, vagyis pazarolja a télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre felhasznált energiát. Az épületek átlagos energiaigénye kétharmadára lenne csökkenthető korszerű szigeteléssel – mutatnak rá a cég tájékoztatásában.

A több mint 500 család megkérdezésével elkészült kutatás szerint az ingatlanjaikat az elmúlt három évben nem szigetelő tulajdonosok 46 százaléka öt éven belül már tervezi otthona energia-hatékonyabbá tételét. Az otthonaikat szigetelni tervező ingatlantulajdonosok 63 százaléka a homlokzat, 43 százaléka a tető, 19 százaléka a padló utólagos szigetelésével, míg 14 százaléka a nyílászárók cseréjével tervezi csökkenteni kiadásaikat – mutatnak rá a közleményben.

A tanulmány szerint az ingatlantulajdonosok elsősorban a szigetelőanyag minőségét és árát tartják szem előtt, de egyre többen vannak azok, akik környezet-, illetve természetbarát szigetelőanyagot választanak az otthonok energiahatékonysági fejlesztése során. A közlemény emlékeztet: az energiahatékonyság gazdasági ösztönzőjeként már több EU-tagállam is adókedvezmények bevezetése mellett döntött, ami hozzájárulhat az építőipari foglalkoztatás bővüléséhez és a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez egyaránt. A széndioxid-kvóta eladásából Magyarország mintegy 20 milliárd forintos bevételre tesz szert, amit az államnak kötelező energiahatékonysági törekvések támogatására fordítania.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.