Állami támogatás lakossági energiatakarékossági programokra (NEP)

Az érdeklődők december 5-én éjfélig adhatták postára pályázataikat a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) 2008. évi forrásaira, amelyekből eddig több mint 1,8 milliárd forintot nyertek el a pályázók.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közlése szerint az idei lakossági Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázataira 2008. április 14-e és november 24-e között összesen 7719 pályázat érkezett be az Energia Központ Kht-hoz.

A befogadott pályázatok száma 5263. A beérkezett, de még nem befogadott pályázatok egy részét még nem dolgozták fel, másik részüket elutasították. Utóbbiak aránya 20-21 százalék, amely 10 százalékpontos javulás a tavalyihoz képest – mondta el Lipcsik Melinda, az Energia Központ Kht. Hazai Pályázatok osztályának vezetője az MTI-nek. Az eddig pozitívan értékelt pályázatok alapján több mint 1 milliárd 827 millió 774 ezer forint támogatást ítéltek meg 4327 pályázónak – ismertette.

Az idén a NEP-pályázatok támogatására, az addig rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keretet a tárca augusztusban további 1 milliárd forinttal növelte meg. A NEP keretében a lakosság számára 2015-ig 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, valamint akár 100 milliárd forint kedvezményes hitelkeret áll rendelkezésre, amelyből a tárca várakozásai szerint, mintegy 100 ezer lakásban csökkenthető az energiafogyasztás.

1. Nyílászárók cseréjét illetve utólagos hőszigetelését támogató pályázat

A pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá az 1994 előtt épült lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező nyílászáró csere/nyílászáró utólagos hőszigetelése beruházásokhoz.

Az elnyerhető támogatás mértéke: A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 20%-a, de lakásonként legfeljebb 352.000 Ft.

2. Fűtés és melegvízellátás korszerűsítését támogató pályázat

A pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá a lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező fűtés és/vagy használati melegvíz ellátás korszerűsítésre irányuló beruházásokhoz.

Az elnyerhető támogatás mértéke: A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 25%-a, de lakásonként legfeljebb 500.000 Ft.

3. Lakóépületek utólagos hőszigetelését támogató pályázat

A pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá 1994 előtt épült lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező utólagos hőszigetelése beruházásokhoz.

Az elnyerhető támogatás mértéke: A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 25%-a, de lakásonként legfeljebb 500.000 Ft.

4. Komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázat

A pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá 1994 előtt épült lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező beruházásaihoz.

Az elnyerhető támogatás mértéke: A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30%-a, de lakásonként legfeljebb 1.200.000 Ft.

5. Megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázat

A pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá lakóingatlanok vonatkozásában a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásokhoz, a megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítéséhez vagy biomassza, geotermikus energia, szélenergia, napenergia (napkollektorok, napelemek), vízenergia valamint szerves hulladékok felhasználásának növeléséhez.

Az elnyerhető támogatás mértéke: A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30%-a, de lakásonként legfeljebb 1.200.000 Ft.

Ajánlott tartalom

Itt a nagy bejelentése az MNB-nek: kedvezményes zöld lakáshitelt vezet be

Új zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiát hirdetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ennek alapján a jegybank folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.