Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / Japán most vág bele az etanol mint gépjármű-üzemanyag vizsgálatába
Tudj meg többet: Bioetanol

Japán most vág bele az etanol mint gépjármű-üzemanyag vizsgálatába

A japán környezetvédelmi minisztérium – más országokhoz képest lemaradva – hároméves megvalósíthatósági tanulmányba kezdett az E10 jelű, alternatív gépjármű-üzemanyaggal kapcsolatban.

Az Egyesült Államokban és Thaiföldön ez az üzemanyag-keverék már forgalomban van. Jelenleg Japánban az E3 üzemanyag engedélyezett, amelyben a benzinhez három százalékban kevernek biomassza-alapú etanolt.

A szigetországban nincs forgalomban olyan gépjármű, amelyben használható lenne az E10-es üzemanyag, de japán autógyártók külföldön értékesítenek ilyen keverékkel üzemelő autókat. A minisztérium hétfőn közölte, hogy a kísérleteket két irányban engedélyezte: az oszakai prefektúra kormányzata az építési hulladékból előállított etanolt vizsgálja, a Japán északi térségében (Hokkaido) fekvő Tokachi térségében pedig a mezőgazdasági hulladékból előállított etanolt tanulmányozzák.

Még ha engedélyezik is Japánban az E10-es üzemanyag használatát, a hazai alapanyagok jelenleg túlságosan korlátozottak az etanolgyártásra. Japán tavaly mindössze 90 ezer liter etanolt állított elő biomasszából, a kormány által támogatott kísérleti üzemekben.

Ajánlott tartalom

Teljesen önvezetők lettek a Teslák

Egy valós, hétköznapi útvonalon mérették meg a Tesla Full Self-Driving Beta rendszerét, azaz az Autopilot első teljesen önvezető változatának próbaverzióját.