Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelemes rendszer?

A plug-and-play napelem költsége már néhány év alatt megtérülhet.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A DualSun olyan összecsukható plug-and-play napelemes rendszereket fejlesztett ki, amelyek teljesítménytartománya 420 W-tól 1,68 kW-ig terjed – számol be a PV Magazine. A franciaországi székhelyű hibrid napelemmodul-gyártó cég új készletét lakossági és kültéri használatra tervezték. A plug-and-play napelemek olyan kis teljesítményű fotovoltaikus mikrorendszerek, amelyek könnyedén, szakértői segítség nélkül telepíthetőek. Népszerű megjelenési formájuk az erkélynapelemek, amelyek számos országban, így a szomszédos Ausztriában egyre népszerűek, itthon azonban még nem engedélyezettek. Az új Preasy plug-and-play fotovoltaikus (PV) csomagok jó alternatívát kínálnak azon háztartások számára, amelyeknek pénzügyi korlátok, a tető rossz tájolása vagy más okok miatt nem tudnak könnyedén hagyományos napelemes rendszert telepíteni.

„Jelenleg Franciaországban az otthonok mindössze 5%-a rendelkezik” – mondta Jérôme Mouterde, a DualSun vezérigazgatója és társalapítója. „A Franciaországban meglévő 18 GW PV-kapacitásból kevesebb mint 3 GW-ot adnak a lakossági rendszerek, noha 2035-re 20 GW-os potenciál áll rendelkezésre. Olyan technológiává kell tennünk a napenergiát, amely könnyen és gyorsan telepíthető” – emelte ki a szakember.

A forgalmazói hálózaton és a DualSun weboldalán keresztül elérhető készletek többféle konfigurációban készülnek, amelyek 420 W-os alagút-oxid passzivált érintkezős (TOPCon) bifaciális paneleken alapulnak, M10-es monokristályos cellákkal. Az alapkészletek egyetlen 36 kg-os panellel és tartozékaival – beleértve a mikroinvertert, az irányítódobozt, a fa szerkezetet és az elektromos csatlakozót – Franciaországban 680 euróért (mintegy 264 ezer forintért) vásárolhatók meg. A DualSun szerint a készlet évente mintegy 670 kWh energiát termel, ami 10 év alatt 2200 euró megtakarítást jelent a dél-franciaországi Marseille-ben, illetve 1460 eurót az ország északi részén található Lille-ben. A befektetés megtérülése az első helyszínen négy év, a második helyszínen pedig 6,2 év.

A vállalat kiemelte: a plug-and-play rendszerek lehetőséget nyújtanak a lakossági energiaátállás felgyorsítására. A DualSun jelenleg egy modulgyárat üzemeltet Jujurieux-ban, a kelet-franciaországi Ain megyében.

Ajánlott tartalom

Szakértő: Ez várható a hazai napelemekkel a jövőben!

Kiss Ernő, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke volt a Portfolio Checklist vendége.