Indulhatnak a zöld beruházások!

Némi kezdeti bizonytalanság után immár valóban kiírásra került a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon pályázata, ami a lakossági energiahatékonyságának javítását tűzi ki célul. Ahogy tehát korábban írtuk: indulhat a felújítás!

Újra igényelhető állami támogatás otthonaink energiahatékonyságának javítására. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramjában a hagyományos technológiával épült lakások, társasházak felújítására, illetve energiahatékony új otthonok építésére lehet pályázni.

A pályázat olyan energetikai korszerűsítéseket támogat, amelyek valós széndioxid-megtakarítást eredményeznek az adott lakóingatlannál, így az elavult fűtési és vízmelegítő rendszerek korszerűsítését, az ablakok hőszigetelését vagy cseréjét, az épület külső hőszigetelését, vagy akár napkollektorok felszerelését. A támogatás mértéke alapesetben 30%, maximális értéke beruházás típusonként változik. Új építésű lakások esetében akkor kaphat valaki támogatást, ha az ingatlanja eléri az A+ energiaosztályt.

Új elem a pályázati kiírásban, hogy ezúttal – a jogszabályoknak megfelelően – energetikai tanúsítványt is be kell nyújtani a dokumentáció részeként. A tanúsítvány nem csak az állam számára fontos dokumentum, hiszen ezzel bizonyítható, hogy adott korszerűsítés tényleges energia-megtakarítással jár-e, de a tulajdonosnak is segít eldönteni, mitől várhatja a leggyorsabb megtérülést, milyen beruházásba érdemes belevágnia. (Az energiatanúsításról bővebben a www.lakcimke.hu oldalon olvashatnak, illetve ahol továbbra is ingyenesen igényelhető a Lakcímke kiadvány, számtalan ötlettel a hatékony otthoni energiafelhasználásra és hasznos tanácsokkal beruházás esetére.)

Szintén újdonság, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyek eredményeképpen az épület B vagy ennél jobb kategóriát ér el, az elérhető támogatás aránya is nő. Ha például D energiaosztályú házunkat alapos és mindenre kiterjedő korszerűsítéssel A+ kategóriáig sikerül felhoznunk, az állami támogatás mértéke akár 60% is lehet.

Támogatható tevékenységek köre:

  • Nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni
  • Az épületek lodzsáinak beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni
  • Az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítése (gépi hűtés, légkondicionáló berendezés beüzemelése nem támogatható)
  • Homlokzatok és födémek hőszigetelése, abban az esetben, ha a beruházással érintett ingatlan fűtési rendszere szabályozott, illetve abban az esetben, ha a két beruházást egyidejűleg kívánják elvégezni
  • Fűtéskorszerűsítés (szabályozott fűtési rendszer) és használati melegvíz ellátás korszerűsítése
  • A megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházások az energiatermelésre, a tárolásra és az energia hálózatba való esetleges visszatáplálásra. Épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése (napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása)
  • Új építésű, energiatakarékos házak építésének támogatása

A pályázaton hagyományos építésű családi házak vagy lakások tulajdonosai, illetve hagyományos építésű társasházak akár közösen is indulhatnak. A leadási határidő ezúttal meglehetősen hosszú: 2010. október 30-ig lehet pályázni, hacsak a keret hamarabb ki nem merül. A kiírás letölthető a KvVM (http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=377), vagy a pályázatot kezelő szerv, az Energia Központ Nonprofit Kft honlapjáról (http://www.energiakozpont.hu).

Ajánlott tartalom

Az energiaválság kezelését célzó fejlesztői versenyt írt ki a Yettel

Az energiaválság kezelését célzó technológiai megoldások megtalálására és kidolgozására ösztönöz a Yettel fejlesztői versenye, amelynek kiírása már elérhető a cég honlapján - közölte a vállalat.