Környezetkímélő navigáció és kukoricamemória a Cebitről

Lebomló memóriakártyát, pihenő módban semmit sem fogyasztó számítógépet és érintésérzékeny felület nélküli érintőkijelzőt mutattak be a hannoveri informatikai vásáron, a Cebiten.

Az idei Cebiten több környezetbarát termék megjelent, ilyenek például a kaliforniai ATP memóriakártyái és USB-kulcsai, amik kukoricából készülnek, és természetesen úton lebomlanak. A vállalat az újrahasznosítható eszközök árának egy részéből faültetési projekteket támogat majd. A környezetvédelmet, pontosabban a fogyasztás csökkentését segíti a koreai Inca Solution cég elosztókapcsolója is. Amikor a számítógépet hosszú időn át nem használják, ez a konnektor automatikusan kikapcsolja az összes perifériát: a képernyőt, a hangszórókat, a nyomtatót, stb.

A német Garmin egyik navigációs rendszere valós időben követi az benzinfogyasztást, így a sofőr elemezheti a vezetési stílusát, és később azt úgy módosíthatja, hogy csökkenjen az autó fogyasztása. A Fujitsu-Siemensegyik számítógépe alvó állapotban nulla wattot fogyaszt a cég szerint.

Természetesen nem minden szól a környezetvédelemről. A Hantech cég nagy újítása az érintőképernyő nélküli érintőképernyő. Egy kis doboz és egy speciális toll lehetővé teszi, hogy a hagyományos notebook vagy egy asztali számítógép képernyőjére szöveget írjanak vagy vázlatokat rajzoljanak, mintha érintőképernyőről lenne szó. Kifinomultabb változatában a rendszer különleges receptorok segítségével kirajzolja a képernyőn azt a szöveget, amit ugyanakkor egy papírlapra írnak fel, vagy éppen gépelt szöveggé alakítja a gyorsírást.

Az intelligens pezsgősüveg csenget, amikor a buborékok állapota azt mutatja, hogy az ital elérte az ideális ízt biztosító hőmérsékletet, egy gyógyszertároló tartó pedig arra emlékeztet külön hangjelzéssel, hogy mikor melyik orvosságot kell bevenni. Ezek a szokatlan termékek március 8-ig láthatóak a mesterséges intelligenciát kutató német központ hannoveri standján a Cebiten.

A német Simple Feature cég megértő vekkere a nehéz ébredést teszi egy kicsit kevésbé nehézzé: figyeli az alvó álmát, lélegzésének ritmusát, hogy akkor szólaljon meg, amikor a tulajdonos álma a legkevésbé mély – legalábbis a beállított időponthoz képest legfeljebb 30 perces időhatáron belül.

Ajánlott tartalom

Miért ne lehetne a telefonunk a napelemünk is egyben?

A napelemek „hasznosságukat” egyre több és több területen mutatják meg. Legfőbb előnyük persze az, hogy használatukkal nem csökkentjük tovább a fosszilis energiahordozók mennyiségét, és nem bocsátunk a légkörbe feleslegesen szén-dioxidot.